När jag var liten och gick i grundskolan blev vi intutade att ju mer text vi kunde hantera desto smartare och vuxnare var vi. Och successivt försvann de pedagogiska bilderna och färgerna som lärarna använde de första skolåren. Plötsligt fick hälften av oss mycket svårare i skolan. Jag trodde i alla fall länge att texten var det som gällde för att lyckas. Alla arbeten jag lämnade in i grundskolan som jag alltid ritade för hand och lärararna häpnade över mina bilder och gav mig plus efter i kanten efter högsta betyg pga att mina bilder lyfte hela mitt arbete, blev inte längre värt nånting. Redan då tecknade jag gubbar som gjorde uttryck för att visa vad jag menade i min text. Ett arbete jag skrev om Indonesien och alla dess öar, tecknade jag upp kartan för hand under en natt före dagens inlämning. Jag fastnade …för jag tyckte det var roligt. Kartan blev nästa identisk med den riktiga…. kunde förstås inte rita ut ALLA pyttesmå-öar, men min lärare var HELT fascinerad över de andra två hundra öarna jag ändå hade fått dit. Helt galet själv när jag tänker efter… .riktigt det tålamodet besitter jag inte idag tyvärr ;). Men glädjen i att teckna finns kvar!

Men under en lång tid var den borta. Grundskolan varar bara en viss tid, och mina handgjorda arbeten skull ersättas till digitalt skriven text från datorer och plötsligt blev det allt det levande uttrycket som var ”min grej” något jag skulle skämmas för att visa och klassas som mindre intelligent. Som tonåring och en hel del andra bekymmer försvann en del av gnistan i mig.

Det kom att dröja 23 år ända fram till år 2015… För tre år sen då jag för första gången såg VUXNA TECKNA i sitt yrke! Min låga tändes igen! Fanns det alltså ett yrke då man kan använda sin passion i ?! Självklart gick jag en utbildning i verktygen grafisk facilitering. Och jag blev såld! Snabbt tog jag till mig verktyget och började teckna hemma varje dag. Jag tecknade mina anteckningar, jag gjorde små kort, jag gjorde planscher, jag ritade för det var OK att få göra det! Idag är det här en stor del av mitt yrke, då jag både använder tekniken att rita live, sk graphic recording och håller även själv utbildningar i grunderna. Jag föreläser också med med inspirations-workshop där man får möjlighet att prova verktyget.

Du kanske är den som föredrar text. Och varför ska det ena vara mer rätt än det andra?Så är det förstås inte. Text, tal och bild i en kombination däremot är den absolut bästa kombon för att få din publik att hänga med.  I en publik eller grupp deltagare har du ingen aning om vad de helst föredrar. Så varför inte vända sig till en bredare publik med en gång?!

Med hjälp av verktyget grafisk facilitering kan du på ett enkelt sätt byta ut visa ord till symboler och genast skapa lite mer liv i dina budskap och uttryck. Du kan omvandla meningar till ett mer levande budskap och gör det lättare för fler att förstå. Alla minns vi bättre när vi får både bild och ord i ett gemensamt sammanhang.

Den 22/3 på kvällen håller jag kurs i detta fantastiska verktyg! Ju fler vi blir desto mer kommer vi även lära av varandra. Så passa på att ta med en kollega eller vän, så erbjuder jag par-rabatt!

Anmälan gör du via meddelande-fältet under kurser. Ange ”par-rabatt” om ni är två!

Jag brinner för det här! Och jag vill så gärna dela med mig om vad det visuella språket kan göra oss smartare än vad många tror ;-). Jag lovar dig, ALLA KAN RITA! Inga förkunskaper krävs.

//Frida Adamsson – @CreativeCoaches